Pannenkoeken!
Helena's Pannenkoeken (Flemish/English):
Zoals beloofd, een recept voor mijn vegan pannenkoeken. Het is niet perfect, en een deel van de ingrediënten hoeven er niet in te zijn of mogen graag door iets anders vervangt worden. Als je ze liever niet vegan wilt hebben kan je zeker en vast eieren en melk gebruiken in plaats van lijnzaad/ei vervanger en soya melk.
Dank u aan de vrienden die deze luie Zondag morgen lans gekomen zijn om deze pannenkoeken te smullen! Het was erg gezellig. Hoewel ik eigenlijk aan mijn laatste examen zou moeten werken, en dat ik nog veel te doen heb voor de voorbereiding voor Nepal, is er niets dat ik liever zou doen als deze nieuwe versie van het recept uitproberen en het resultaat aan jullie te voederen. Success met de examen, we zijn er bijna!
As promised, a recipe for my vegan pannenkoeken (pancakes). The recipe is by no means perfect, and a number of the ingredients could be left out or replaced by something else. If you'd prefer them to not be vegan, you can certainly use eggs and milk in place of flax meal/egg replacer and/or soy milk.
Thanks to my current and future roommates for coming over and enjoying the pannenkoeken this wonderfully lazy Sunday morning! It was very lovely. Although I have a final I should be working on, and plenty of things to prepare before I leave for Nepal, there's nothing I'd rather be doing than trying out this recipe and feeding the results to you all. Good luck on finals, you got this! We're almost there...
De ingrediënten/the ingredients:
~20 pannenkoeken
1 banaan, gestampt
2 eetlepels ei vervanger : 4 eetlepels water (bv. lijnzaad meel); OF 2 eieren
ongeveer 3 eetlepels zoetmiddel (ik gebruik date syrup maar suiker of honing werkt ook)
1-2 eetlepels olie
1/2 theelepel appelazijn
100 ml bruiswater*
250 ml soya melk
250 g meel (ik doe half en half witte bloem & volkoren, maar ander bloem en andere combinaties kunnen ook wel goed lukken)
een snufje bakpoeder en zout
*je kan ook meer of minder bruiswater/melk gebruiken; dit was ongeveer mijn combinatie en de consistentie van het deeg was redelijk dun, wat belangrijk is voor de dunne pannenkoeken.
1 banana, mashed
2 tbsp egg replacer : 4 tbsp water (I use 1tbsp of flaxseed meal and 1 tbsp of Red Mill egg replacer to 4 tbsp water, but any combination works)
~ 3 tbsp sweetener (I use homemade date syrup, but any other sweetener like sugar should do as well)
1-2 tbsp vegetable oil
1/2 tsp apple cider vinegar
1/2 cup sparkling water (I did not have plain sparkling water, so I used La Croix, it did not change the flavor too much)
1 1/2 cup soy milk or other non-dairy milk
2 cups flour (I use 1 cup whole wheat, 1 cup white; but other flours should work fine as well)
a dash of: baking soda, baking powder, and salt
De instructies zijn vrij makkelijk; voeg de ingrediënten één voor één tezamen in één grote kom met een garde. Ik maak eigenlijk eerst het ei-vervangmiddel, omdat je het een paar minuten moet laten staan om te verdikken. Als het de consistentie van een ei heeft kan je alle natte ingrediënten samen mixen.
De droge ingrediënten komen er laats bij! Als het deeg te dun of te dik is kun je er meer bloem bij doen, of meer melk/water. Het recept is zeker niet perfect, en het kan makkelijk aangepast worden. Het is best als het deeg redelijk dun is, dan is het makkelijker om dunnere pannenkoeken te maken (en niet die dikke pancakes die ze hier in Amerika maken!).
Als je deeg klaar is, kan je de pannenkoeken beginnen bakken! Ik doe ongeveer een half kopje deeg per pannenkoek. Zie de foto hieronder voor mijn eerste paar pannenkoeken deze ochtend!
The instructions are fairly straightforward: add the ingredients together one by one in a large bowl. I do begin with making the egg-replacer, because it is best to let that sit for a few minutes to thicken. When it has the consistency of an egg, you can add it with the other wet ingredients. Mix well.
The dry ingredients are added last. If the batter seems too thin or too thick, you can add flour or water/milk to thicken or thin. The recipe is by no means perfect, and it can easily be adjusted as you see fit. It's best to keep the batter relatively runny, as that will make it easier to make nice, thin pannenkoeken.
When your batter is ready, you can begin baking them! I do about a half cup of batter per pancake. Make sure to turn the pan around a bit to let the batter run out evenly. See the photo below for this morning's first few pancakes!
Misschien kun je ook, zoals Théo, de pannenkoeken zo omdraaien:
See Théo's skills in flipping pancakes:
En dan... lekker smullen maar!
Enjoy!
Op z'en Belgisch opgerold met een beetje honing, aardbijen, en kokosnoot vlokken! Bedankt, en tot de volgende keer!
Traditionally, you add your toppings (here: honey, strawberries, en coconut flakes), and then roll the pannenkoek up sort of like a crêpe. Thank you, and till next time!
YUM 😋 Lekker!!!!
ReplyDelete